fbpx

Vitaminele și suplimentele sunt o modalitate foarte bună prin care poți avea grijă de tine, la orice vârstă. Nu e de ajuns să ne dăm cu cremă de față cu protecție sau să avem o rutină de piele impecabilă. Trebuie să avem grijă și de interiorul nostru.

Desigur, fiecare corp este diferit și e necesar să vezi care sunt nevoile tale înainte de a lua suplimente, dar, ca să îți faci o idee despre acestea și să aflii care sunt beneficiile lor, am scris o listă cu top 5 cele mai utilizate suplimente pentru femei.

Uite care sunt acestea:

  1. Pudra proteică

Pudra proteică reprezintă unul dintre cele mai populare suplimente bio utilizate de către oamenii care obișnuiesc să facă sport.

După cum probabil știi deja, proteina este un macronutrient esențial pentru organism care ajută la formarea și menținerea mușchilor, repararea țesuturilor sau crearea de enzime și hormoni.

Derivată dintr-o varietate de surse proteice, pudra este binevenită în alimentația oricărei persoane, fiind o modalitate excelentă de a avea o alimentație sănătoasă.

Aceasta aduce numeroase avantaje organismului. Mai mult, prin combinarea mai multor surse de proteine, cu timpi diferiți de digestie și compoziții distincte de aminoacizi, se poate îmbunătăți sinteza proteică și acumularea de masă musculară. Unele dintre beneficiile pudrei proteice sunt:

  • contribuie, în mod eficient, la managementul greutății;
  • are un rol esențial în creșterea masei musculare;
  • asigură recuperarea după efortul fizic;
  • reduce senzația de foame și sporește efectul de sațietate;
  • are efecte benefice asupra grăsimilor din sânge;
  • îmbunătățește forma fizică generală;
  • ajută la scăderea presiunii arteriale;
  • crește aportul de proteine în organism.

2. Multivitaminele

Dacă ești preocupată de un stil de viață sănătos, mai mult ca sigur te-ai gândit dacă multivitaminele îți aduc beneficii și dacă trebuie să le consumi.

Răspunsul este da! Acestea sunt benefice, însă în funcție de stilul tău de viață ai nevoie să suplimentezi cu anumite vitamine sau nu.

Un simplu test de sânge îți poate arăta carențele cu care te confrunți și de ce ai nevoie pentru echilibrarea situației.

O dietă echilibrată ar trebui, cel puțin în teorie, să-ți ofere toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie. Doar în momentul în care îți lipsește un anumit nutrient sau vitamină, ai nevoie de suplimente.

Există anumite categorii de nutrienți care se găsesc în cantități mai mici în alimente, iar în acest caz, multivitaminele sunt de mare ajutor. Printre acestea se numără: acid folic, potasiu, zinc, crom, seleniu și fier.

Vitaminele se împart în două categorii: vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K) și cele solubile în apă (B-urile și vitamina C). Vitaminele solubile în apă nu rămân în organism pentru mult timp, deoarece acestea se elimină destul de repede prin urină.

Acesta este motivul pentru care acestea trebuie să fie înlocuite mai des decât cele solubile în grăsimi. Vitaminele solubile în grăsimi sunt depozitate în celulele organismului. Pentru că nu sunt eliminate la fel de ușor, ele trebuie consumate în cantități moderate.

Atenție însă, multivitaminele nu înlocuiesc beneficiile aduse de respectarea unui regim alimentar sănătos, bazat pe fructe, legume, cereale integrale, pește sau carne slabă în grăsimi și produse lactate.

Rolul suplimentelor pe bază de vitamine este de a umple eventualele goluri. Înainte de a te decide să urmezi o cură cu multivitamine, este indicat să consulți un doctor.

3. Omega 3

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru o bună funcționare a corpului. Deși sunt implicați în diverse reacții biochimice importante, aceștia nu sunt produși de corp, fiind necesară asimilarea lor prin alimentație.

Omega 3 poate fi procurat din alimente precum somon, sardine, halibut, hering, fructe de mare, nuci, ulei din semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac, salată, conopidă, etc.

De regulă, este indicat consumul a 250-500 de mg de Omega 3 pe zi, care este dificil de acoperit doar din alimentație. Însă aici intervin suplimentele alimentare bogate în acizi grași Omega 3 care asigură necesarul zilnic.

Uite o parte din beneficiile lor:

  • contribuie la dezvoltarea creierului

Mai multe studii au arătat că Omega 3 îmbunătățește unele dintre funcțiile sistemului nervos, cum ar fi memoria și capacitatea de învățare. De aceea acest tip de acizi are un rol extrem de important în alimentația copiilor și a bătrânilor, care sunt categorii mai vulnerabile.

  • întăresc sistemul imunitar

Stimulează funcțiile limfocitelor de tip B și T – „luptătorii” din organismul nostru. Acestea colaborează pentru a împiedica atacurile agenților patogeni (virusuri, bacterii).

  • susțin sănătatea oaselor

Printre funcțiile acestui tip de acizi grași se numără și creșterea cantității de calciu pe care o absorb oasele. Totodată, Omega 3 intervine și în sintetizarea colagenului.

  • contribuie la un somn odihnitor;
  • previn și ameliorează afecțiunile cutanate;
  • mențin tonusul pielii;
  • ameliorează durerile menstruale;
  • susțin dezvoltarea armonioasă a fătului în timpul sarcinii;
  • pot preveni și ameliora afecțiunile de la nivelul aparatului respirator.

4. Vitamina D3

Vitamina D este denumită și vitamina soarelui sau vitamina antirahitică și este absolut necesară pentru buna funcționare a sistemului osos, dar și a întregului organism, rolul său fiind esențial și în alte procese vitale.

Vitamina D se găsește în organism sub formă de vitamina D2 (ergocalciferol) și Vitamina D3 (colecalciferol), aceasta din urmă fiind net superioară nevoilor organismului față de vitamina D2.

Vitamina D3 este esențială în menținerea concentrației normale de calciu în sânge și, implicit, devine esențială pentru sănătatea sistemului osos, a sistemului muscular și a dinților.

Practic, vitamina D ajută la fixarea calciului în oase. De asemenea, vitamina D3 participă activ la procesul de diviziune celulară și la absorbția normală a calciului și a fosforului în organism.

Un rol mai puțin cunoscut al vitaminei D3, dar extrem de important, este acela de a menține buna funcționare a sistemului imunitar.

Vitamina D3 se sintetizează în organism la nivelul pielii, prin expunerea la soare, însă este important de punctat că se degradează la fel de repede cum se produce.

Pentru a sintetiza o cantitate optimă de vitamina D3 în organism este necesar ca un adult să se expună la soare de minim 2 ori pe săptămână, aproximativ 10-15 minute pe zi.

Dacă în zilele de vară acest lucru este posibil și convenabil, în restul anului devine aproape imposibil să ne procurăm necesarul de vitamină D3 doar în acest mod și astfel alimentația și suplimentele alimentare devin esențiale.

5. Colagen

O proteină dură și compusă din fibre, colagenul este nutrientul care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive și reprezintă o treime din numărul total al proteinelor prezente în corp.

Colagenul, împreună cu elastina, proteina care ajută țesuturile să își revină la forma inițială imediat după o contracție, asigură o funcționalitate optima a întregului organism, în special a oaselor, articulațiilor și a pielii.

Acesta este alcătuit din mai mulți aminoacizi printre care: prolina, hidroxiprolina, arginina și glicina. Toți aminoacizii sunt construiți din molecule de carbon, hidrogen și oxigen.

Beneficii:

  • Îmbunătățește sănătatea oaselor și articulațiilor. Împreună cu acidul hialuronic, colagenul ajută la refacerea cartilajelor și crește gradul de lubrifiere.
  • Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal. Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice.
  • Contribuie la sănătatea sistemului muscular. După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.
  • Contribuie la sănătatea pielii și părului. Colagenul este principala componentă a dermei, care îi asigură flexibilitate și elasticitate. Cu ajutorul colagenului, pielea rămâne întinsă și se împiedică apariția celulitei și vergeturilor. De asemenea, colagenul datorită rolului de hidratare și regenerare pe care îl are, reduce efectele nocive ale factorilor externi.

Acestea au fost cele mai întâlnite suplimente consumate de noi, femeile. Documentează-te, consultă un medic, iar apoi ia cea mai bună decizie pentru tine.

Iar pentru a-ți ajuta corpul să se mențină sănătos și atletic, urmează 30-Day Pink Fit, programul prin care îți arăt cum să te antrenezi corect în sala de fitness. În interiorul programului am inclus mai multe informații despre pudra proteică, calorii, post intermitent și alte practici care te-ar putea ajuta să arăți și să te simți bine.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About