fbpx

Gustul dulceag al cartofilor dulci, asemănător dovleacului copt, poate fi adesea punctul forte al prânzurilor luate în familie sau alături de prieteni. Consumați ca atare sau în combinație cu alte ingrediente, aceștia nu doar că sunt delicioși și hrănitori, dar au și proprietăți terapeutice date de substanțele nutritive pe care le conțin – antioxidanți, vitamine, minerale, fibre și proteine.

Pe lângă faptul că sunt aromați și pot fi consumați în diverse combinații, cartofii dulci au următoarele efecte terapeutice:

  • Previn deficitul de vitamina A

Un deficit al vitaminei A suprimă imunitatea și poate cauza afecțiuni oculare, ducând astfel la apariția anumitor probleme de sănătate mai ales în cazul copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Cartofii dulci sunt o excelentă sursă de betacaroten, pe care organismul îl poate converti cu ușurință în vitamina A.

  • Mențin sănătatea tractului intestinal

Fibrele și antioxidanții din compoziția cartofilor dulci joacă un rol important în menținerea sănătății tractului intestinal. Anumite fibre solubile și insolubile ajung să fie fermentate de bacteriile din colon, creând compuși numiți acizi grași cu lanț scurt care alimentează celulele mucoasei intestinale și le mențin sănătoase și puternice, potrivit cercetătorilor australieni. Pe de altă parte, antioxidanții prezenți în cartofii dulci mov favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase, inclusiv a anumitor specii de Bifidobacterium și Lactobacillus. Acest beneficiu a fost descoperit în urma unui studiu realizat de către cercetătorii chinezi.

  • Ajută la stimularea funcțiilor creierului

Studiile pe animale arată că antocianinele din cartofii dulci mov pot proteja creierului prin reducerea inflamațiilor și combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Administrarea de extract de cartof dulce bogat în antocianine s-a dovedit a fi benefică pentru creierul șoarecilor de laborator, întrucât a dus la îmbunătățirea memoriei și învățării. Încă nu au fost realizate studii pentru a testa aceste efecte la oameni, însă, în general, dietele bogate în fructe și legume care conțin antioxidanți scad cu 13% riscul de a suferi de declin mental și demență, potrivit cercetătorilor spanioli și chinezi.

  • Contribuie la reducerea inflamațiilor

Prezența inflamațiilor în corp sunt asociate cu un risc crescut de apariție a bolilor cronice, printre care obezitatea, diabetul de tip 2, afecțiunile cardiovasculare, chiar și cancerul. Compușii antiinflamatori naturali din compoziția cartofilor dulci s-au dovedit a calma inflamația la nivel celular. Cercetările efectuate pe animale au arătat o inflamație redusă în țesutul cerebral și țesutul nervos după consumul de extract de cartof dulce mov.

  • Nu cauzează creșterea bruscă a glicemiei

Chiar dacă au în compoziție zaharuri și amidon, cartofii dulci nu au un impact negativ asupra glicemiei. Fibrele prezente în cartofii dulci transformă amidonul într-unul cu ardere lentă, ceea ce înseamnă că nu favorizează creșterea nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.

  • Favorizează arderea grăsimilor

Aproximativ 12% din amidonul prezent în cartofii dulci este amidon rezistent, o substanță asemănătoare fibrelor, care nu este digerată și absorbită de corp. Un studiu american arată că înlocuirea a doar 5,4% din aportul total de carbohidrați cu amidon rezistent a dus la o creștere de 20-30% a arderii grăsimilor după masă. De asemenea, amidonul rezistent determină corpul să producă mai mulți hormoni care induc sațietatea.

  • Țin la distanță stresul și anxietatea

Datorită conținutului de magneziu, cartofii dulci ajută corpul să se relaxeze. Un deficit de magneziu a fost asociat cu apariția depresiei, a durerilor de cap și a tulburărilor de dispoziție.

CARTOFI DULCI LA CUPTOR CU NĂUT

  • În această rețetă, aproape toată magia se petrece la cuptor, deci trebuie doar să pregătești ingredientele și să lași căldura să-și facă treaba.

    INGREDIENTE

    • 2 cartofi dulci medii
    • o conservă de năut
    • o lingură ulei de măsline
    • 100 g spanac
    • 1 cățel usturoi
    • 2 linguri tahini
    • paprika

MOD DE PREPARARE

    • Gătește cartofii dulci în cuptor la 180°C pentru 20-30 minute, până când aceștia devin moi la interior.
    • Între timp amestecă năutul într-un bol împreună cu sare piper, paprika și o lingură ulei de măsline. Adaugă în cuptor pentru aprox. 10-15 minute, sau până când acesta a devenit crocant.
    • Într-o tigaie gătește spanacul și usturoiul într-o lingură de ulei de măsline.
    • Taie cartofii în două, adaugă năutul și spanacul și servește alături de tahini.
    • De asemenea, poți servi această cină împreună cu guacamole și alături de o salată.
  • Această rețetă + multe altele sunt disponibile gratuit pentru tine dacă intrii în GYMFLIX.
Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About